Unitățile DanX

Solutia de ventilatie DanX pentru managementul aerului din piscina de inot

In piscinele de inot interioare, cantitati considerabile de apa sunt transformate in vapori de apa datorita spatiilor mari si temperaturii apei din piscina.  Suprafata in contact cu aerul a luciului de apa al piscinei, spatiile umede, vizitatorii, toboganele si atractiile suplimentare (spre exemplu piscine tip vartej de apa), toate isi aduc aportul lor la aceasta efect de transformare in vapori de apa.

Cantitatea de vapori de apa evaporati din bazin depinde de un numar de factori:

  • Temperatura apei din piscina de inot;

  • Temperatura aerului din sala piscinei de inot;

  • Umiditatea relativa a aerului din sala piscinei de inot;

  • Suprafata libera de apa in contact cu aerul si suprafetele umede;

  • Viteza aerului peste suprafata apei din piscina de inot;

  • Gradul de ocupare din piscina de inot.

Toti acesti factori creaza o cantitate in crestere de vapori de apa in aer rezultand in marirea umiditatii relative in sala de piscina. Pe langa un climat interior inacceptabil, acest lucru va avea inevitabil consecinte negative, cum ar fi condensul vaporilor de apa pe puntile reci, aburirea ferestrelor, coroziunea si aparitia mucegaiului si deteriorari structurale ale cladirii. Aceste consecinte pot fi prevenite prin reducerea cantitatii de vapori de apa in aer cu ajutorul instalatiilor moderne de dezumidificare.

Cantitatea de vapori de apa evaporati din bazin determina capacitatea si consumul energetic al instalatiilor de ventilatie si/sau dezumidificare responsabile pentru extractia vaporilor de apa in sala de piscina. Spre exemplu o piscina moderna de 300m2 are o evaporare de aproximativ 60…75 litri/h de vapori de apa. Valorile temperaturii si umiditatii relative a aerului din sala de piscina determina continutul absolut de umiditate din aerul din sala de piscina. Umiditatea relativa preferata va fi determinata functie de confort, structura cladirii si consumul energetic si poate varia intre 50…65%. Un compromis trebuie realizat intre factorii mentionati mai sus. O umiditatea relativa mare va avea ca rezultat o reducere a consumului energetic. Cu toate acestea cu cat este mai mare umiditatea relativa din sala de piscina, gradul de confort va scadea si aparitia condensului va fi mai rapida (daca nu se fac investitii de modificare a structurii cladirii).

Centralele DanX sunt solutii dedicate pentru controlul umiditatii relative a aerului si furnizarea de aer proaspat in spatiile de piscina de inot.

Un sistem cu un stagiu (schimbator de caldura) sau cu doua stagii de recuperare de caldura (schimbator de caldura + pompa de caldura) si un sistem de control conceput special pe baza experientei Dantherm furnizeaza un control energetic eficient si costuri de operare scazute pentru ventilarea spatiului de piscina de inot. Folosirea sistemelor cu recuperare de caldura sunt necesare datorita faptului ca obiectivele tip sali de piscine de inot utilizeaza cantitati considerabile de energie pentru a realiza mentinerea constanta a temperaturii apei si aerului din sala de piscina de inot indiferent de anotimp.

Centralele DanX sunt concepute pentru a face fata mediilor agresive intalnite in spatiile de piscina de inot, dar totodata partea de filtrare si tratare apa trebuie sa functioneze corect pentru a minimiza actiunea distructiva in timp a coroziunii. Tratarea apei are in primul rand un efect asupra sanatatii inotatorilor si apoi asupra sistemului de ventilatie si de aceea trebuie sa existe o monitorizare corecta a procesului de filtrare si tratare a apei. Pentru a mari durata de viata a centralelor DanX schimbatorul de caldura este tratat cu o acoperire de timp epoxy.

Configuratia centralei DanX 5/10 XWPS, utilizata la locatia Aqua Life Swim din Berceni, include urmatoarele componente: pentru introducere aer avem un filtru cu saci clasa M5 pentru aer proaspat, o camera de amestec cu posibilitate ratie aer proaspat intre 0…100% din debitul total de 9200m3/h, schimbator de caldura in contracurent cu registre de reglaj si by-pass pentru controlul recuperarii de caldura, o pompa de caldura nereversibila cu freon R407C, un ventilator de introducere aer Blue EC cu control al debitului inclus, o baterie de incalzire cu apa calda, iar pentru evacuare aer un filtru cu saci clasa M5 pentru aer evacuat, un ventilator de evacuare aer Blue EC cu control al debitului inclus. Panoul de comanda Honeywell MVC80 completeaza sistemul de control si comanda al centralei si asigura functionarea eficienta a sistemului.

Moduri de functionare ale centralei DanX 5/10 XWPS

  1. Perioada de iarna, functionare pe timp de zi, piscina deschisa publicului – aer proaspat in proportie uzuala de 30…40%, bateria de incalzire functionala, 2 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent + pompa de caldura). Se asigura o ventilatie cu

  1. Perioada de vara, functionare pe timp de zi, piscina deschisa publicului – aer proaspat in proportie uzuala de 40…100%, bateria de incalzire oprita, 0 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent cu by-pass deschis in free-cooling + pompa de caldura oprita). Se asigura o ventilatie simpla cu filtrarea aerului.

Perioada de iarna, functionare pe timp de noapte, piscina inchisa publicului – aer proaspat in proportie 0%, bateria de incalzire functionala, 0 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent cu by-pass deschis in recirculare + pompa de caldura oprita). Se asigura o ventilatie simpla in recirculare cu filtrarea si incalzirea aerului in bateria de incalzire.

  1. Perioada de iarna, functionare pe timp de noapte, piscina inchisa publicului – aer proaspat in proportie de 0%, bateria de incalzire functionala, 2 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent cu by-pass deschis in recirculare dar si in recuperare + pompa de caldura functionala). Se asigura o ventilatie simpla in recirculare cu filtrarea si incalzirea aerului in bateria de incalzire si pompa de caldura.

Iarna e ca vara !

Iarna este ca vara in bazinul de inot !

Daca aveti copil, probabil, cea mai mare dorinta este sa fie sanatos si sa nu se imbolnaveasca. Atentia d-voastra este maxima in perioada rece a anului, cand creste numarul de viroze si gripe iar acest lucru este normal. Tocmai de aceea, va incurajam sa inscrieti copiii la cursurile de inot si pe timp de iarna. Parintii care si-au depasit aceasta temere, si respecta toate masurile de precautie vor observa ca cel mic are o imunitate mai puternica, o circulatie mai buna si se adapteaza mai rapid la diferentele de temperatura, reducand riscurile racelilor.

Citeste mai mult…

Cele mai frecvente intrebari despre cursurile de inot

Cele mai frecvente intrebari despre inot:

Ce valabilitate are abonamentul de inot ?

Abonamentul de inot standard are o valabilitate de 4 sapatamani. Data valabilitatii este trecuta pe abonament la achizitionarea acestuia si este calculata in functie de programul ales. Exista exceptii in cazul anumitor oferte, insa data de valabilitate va fi recalculata si trecuta pe abonament.

Care sunt costurile si programul cursurilor de inot?

Costurile si programul cursurilor de inot, agrement, recuperare fizica sau personal trainer se gasesc pe aceasi pagina. Accesati pagina serviciilor si veti gasi preturile abonamentelor de inot.

Cum ma pot inscrie la cursurile de inot ? 

Pentru inscrierea in cadrul cursurilor de inot initiere, perfectionare, agrement sau recuperare fizica prin inot si achizitionarea unui abonament de inot la unul dintre bazinele noastre, atat pentru copii cat si pentru adulti va rugam sa folositi pagina de inscriere.

Cum pot sa imi inscriu copilul in grupa de polo?

Pentru inscrierea in cadrul grupelor de polo pe apa, copilul trebuie sa stie sa inoate si sa se afle la varsta si la nivelul ncesar practicarii acestui sport de performanta. Acest lucru il va decide antrenorul coordonator. Pentru inceput contactati clubul de inot accesand pagina de contact. Pe pagina urmatoare veti gasi mai multe informatii despre polo pe apa.

Ce echipament trebuie la inot ?

Fata de alte sporturi, inotul nu este un sport pretentios. Pentru a practica inotul este nevoie de un echipament format dintr-un costum de baie, (slipi) o pereche de ochelari, un prosop, papuci si o casca in cazul parului lung.

Pot sa-mi invat singur copilul sa inoate ? 

Multi parinti considera ca isi pot invata singuri copilul sa inoate, insa acestia pot folosi metode contraindicate, iar obiceiurile insusite sunt greu de inlocuit.
Este de preferat la primul contact cu apa sa apelati la un antrenor personal de inot pentru o asistenta cat mai buna si rezultate eficiente.

Unde se afla mai exact bazinul ?

Localizarea bazinelor de inot poate fi gasita pe pagina urmatoare: localizarea bazinelor de inot

De la ce varsta se poate face inscrierea ?

Specialistii spun ca un copil este pregatit sa asimileze tehnicile de baza ale inotului inca de la varsta de 3 ani. Sub aceasta varsta, un copil nu poate intelege indicatiile instructorului sau, iar colaborarea cu el este lenta. Cu cat un copil va incerca mai devreme sa ‘paseasca’ prin apa, cu atat mai repede va invata. Teama de apa si frica de inec cresc odata cu varsta, astfel ca unui copil ii va fi mult mai greu sa invete sa se mentina la suprafata apei. Mai multe informatii despre inotul pentru copii gasiti pe una din aceste pagini: cursuri de inot pentru copii , cursuri de inot pentru adulti.

Cat dureaza o sedinta ?

Aproximativ 60 de minute. Daca copilul este plictisit sau refuza sa mai lucreze din diferite motive nu il fortam, ne oprim si restul de minute le recuperam in alta zi.

Apa este incalzita ? Curata ? Bazinul este acoperit (inchis) ?

Bazinul de inot este acoperit, dispune de sistem de recirculare si filtrarea al apei care corespunde normelor europene, asigurand securitatea in cadrul sedintelor de inot desfasurate cu cei mici ;
– temperatura apei din piscina va fi cuprinsa intre 29-33 C ;
– temperatura aerului va fi cuprinsa intre 32-34 C ;
– calitatea aerului este asigurata de o instalatie de climatizare, purificare automata si dezumidificare.

Sunt vestiare, dusuri si grupuri sanitare?

Exista incaperi separate pentru femei si barbati. Vestiarele si grupurile sanitare se prezinta intr-o stare foarte buna.

De cate ore avem nevoie pentru a invata sa inotam ?

Depinde foarte mult de varsta si particularitatile individuale ale fiecarui copil/adult. Instructorul de inot va poate raspunde cit mai obiectiv dupa cateva sedinte

Norme minime de respectat (obligatorii)

La intrare in incinta bazinului, copii trebuie sa fie cu insotitori inclusiv la vestiare, unde vor fi ajutati sa se echipeze, iar apoi vor fi supravegheati de acestia, pana cand vor fi preluati de antrenorul de inot sau de un membru delegat al Clubului de Inot Club de inot. La terminarea cursului de inot copii vor fi preluati de catre insotitor de la antrenor sau de la un membru delegat si vor fi ajutati sa se echipeze.

Contraindicatii

Persoanelor care prezinta una sau mai multe boli din cele enumerate mai jos le este interzis sa intre in piscine publice, bazine de inot, bai comunale, dusuri comune.

» Alergii cunoscute la clor si compusii lui;
» Boli alergice altele decat cele la clor;
» Conjunctivita sau cheratita cronica;
» Boli cronice ale cailor respiratorii superioare;
» Bronhopneumopatii cronice inclusiv astm bronsic;
» Dermatoze/alte boli ale pielii;
» Anemie;
» Epilepsie;
» Afectiuni psihice;
» Afectiuni neurologice;
» Boli infecto-contagioase in evolutie (inclusiv strare de purtator pana la sterilizare);
» Tuberculoza;
» Infectii cu E. Coli, Giardioza, Shigella, Salmonella, Vibrio;
» Hepatita A;
» Plagi descise

Nu ti-au fost de folos raspunsurile ? 

Iti vom raspunde in cel mai scurt timp si vom adauga intrebarea si raspunsul pe aceasta pagina pentru completare.

Cine sunt antrenorii de inot ?

Antrenorii clubului de inot sunt actuali sau fosti sportivi de performanta cu studii superioare, si rezultate deosebite in natatie si polo pe apa.

Cum folosim fisierele cookie?

Aqua Life Swim doreste setarea cookie-urilor pe calculatorul dumneavoastra pentru a ne ajuta sa imbunatatim experienta dvs. pe site-urile noastre.

Noua legislatie a UE ne cere sa va informam cum folosim cookie-urile. Prin acest text va explicam cum utilizam cookie-urile.

Consideram ca este important sa va protejam confidentialitatea si sa fim deschisi asupra modului in care utilizam datele dumneavoastra. Aceasta instiintare este pentru a va mentine informat si pentru a va ajuta sa va bucurati de site-urile noastre.

Ce sunt cookie-urile?

Un cookie este pur si simplu un fisier text care contine bucati de date, colectate atunci cand vizitati un site. Este proiectat pentru a ajuta site-urile sa identifice activitatea trecuta a utilizatorilor. Acest lucru poate include actiunea de a urmari daca ati facut click pe link-uri speciale sau pagini, daca v-ati conectat la profilul dvs., sau daca ati citit anumite pagini intr-o perioada de mai multe luni sau chiar ani.

Exista diferite tipuri de cookie-uri si fara ele site-urile nu ar putea functiona in modul in care     v-ati obisnuit sa le utilizati.

Site-urile Aqua Life Swim utilizeaza cookie-uri speciale pentru a va oferi cea mai buna experienta posibila si sunt utilizate doar acele cookie-uri pe care le consideram necesare si utile.

Potrivit noilor reglementari, va explicam ce tipuri de cookie-uri sunt folosite pe acest site, astfel incat sa puteti decide daca sunteti multumit, daca doriti sa stergeti cookie-urile existente sau chiar dezactiva folosirea cookie-urilor atunci cand vizualizati site-urile noastre.

Ce tip de cookie-uri sunt folosite pe site-urile Aqua Life Swim?

Cookie-urile strict necesare

Acestea sunt cookie-uri esentiale care va permit sa navigati pe site-ul nostru si sa folositi caracteristicile sale. Aceste cookie-uri nu colecteaza informatii despre dvs. care ar putea fi folosite pentru publicitate sau pentru a inregistra activitatea dvs. pe internet.

Cookie-urile de performanta

Acestea colecteaza informatii despre modul in care folositi un site web, de exemplu, care sunt paginile vizualizate cel mai des si daca intampinati mesaje de eroare. Acestea nu colecteaza informatii care va pot identifica, toate datele fiind anonime. Cookie-urile de performanta sunt folosite doar pentru a imbunatati modul in care functioneaza site-ul.

 

Cookie-uri privind functionalitatea

Acestea inregistreaza alegerile pe care le faceti (cum ar fi limba preferata) si va ofera caracteristici de utilizare personalizate. Ele pot inregistra modificarile pe care le-ati facut pe site. Informatiile pe care le colecteaza pot fi facute anonime. Ele se refera strict la site-urile noastre si nu pot urmari alte site-uri pe care le vizitati.

Cookie-urile de directionare

Acestea va furnizeaza anunturi sau mesaje relevante in conformitate cu interesele dvs . Uneori cookie-urile de directionare sunt legate de alte site-uri, cum ar fi Facebook.

Cele patru categorii de cookie-uri  sunt clasificate fie ca temporare (cookie-uri de “sesiune”) sau pe termen mai lung (“cookie-uri permanente”).

Cookie-urile de “Sesiune” inregistreaza actiunile dvs. intr-o singura sesiune de navigare. Aceasta “sesiune” incepe atunci cand pagina este deschisa si se termina atunci cand este inchisa. Atunci cookie-urile sunt sterse pentru totdeauna.

Cookie-urile “Permanente” sunt cele care raman pe telefonul sau computerul dvs. pentru o anumita perioada de timp. Ele sunt activate automat atunci cand vizitati din nou un anumit site.

O alta clasificare intre cookie-uri se face in functie de sursa acestora: cookie-uri “primare” sau  cookie-uri “terte parti”. Cookie-urile “primare” sunt create de catre site-ul Aqua Life Swim pe care-l vizitati, iar cele “terte parti” sunt create de catre un alt site decat cel vizitat. Site-ul Aqua Life Swim permite cookie-uri third-party doar din partea site-urilor aprobate de catre companie.