Unitățile DanX

Solutia de ventilatie DanX pentru managementul aerului din piscina de inot

In piscinele de inot interioare, cantitati considerabile de apa sunt transformate in vapori de apa datorita spatiilor mari si temperaturii apei din piscina.  Suprafata in contact cu aerul a luciului de apa al piscinei, spatiile umede, vizitatorii, toboganele si atractiile suplimentare (spre exemplu piscine tip vartej de apa), toate isi aduc aportul lor la aceasta efect de transformare in vapori de apa.

Cantitatea de vapori de apa evaporati din bazin depinde de un numar de factori:

  • Temperatura apei din piscina de inot;

  • Temperatura aerului din sala piscinei de inot;

  • Umiditatea relativa a aerului din sala piscinei de inot;

  • Suprafata libera de apa in contact cu aerul si suprafetele umede;

  • Viteza aerului peste suprafata apei din piscina de inot;

  • Gradul de ocupare din piscina de inot.

Toti acesti factori creaza o cantitate in crestere de vapori de apa in aer rezultand in marirea umiditatii relative in sala de piscina. Pe langa un climat interior inacceptabil, acest lucru va avea inevitabil consecinte negative, cum ar fi condensul vaporilor de apa pe puntile reci, aburirea ferestrelor, coroziunea si aparitia mucegaiului si deteriorari structurale ale cladirii. Aceste consecinte pot fi prevenite prin reducerea cantitatii de vapori de apa in aer cu ajutorul instalatiilor moderne de dezumidificare.

Cantitatea de vapori de apa evaporati din bazin determina capacitatea si consumul energetic al instalatiilor de ventilatie si/sau dezumidificare responsabile pentru extractia vaporilor de apa in sala de piscina. Spre exemplu o piscina moderna de 300m2 are o evaporare de aproximativ 60…75 litri/h de vapori de apa. Valorile temperaturii si umiditatii relative a aerului din sala de piscina determina continutul absolut de umiditate din aerul din sala de piscina. Umiditatea relativa preferata va fi determinata functie de confort, structura cladirii si consumul energetic si poate varia intre 50…65%. Un compromis trebuie realizat intre factorii mentionati mai sus. O umiditatea relativa mare va avea ca rezultat o reducere a consumului energetic. Cu toate acestea cu cat este mai mare umiditatea relativa din sala de piscina, gradul de confort va scadea si aparitia condensului va fi mai rapida (daca nu se fac investitii de modificare a structurii cladirii).

Centralele DanX sunt solutii dedicate pentru controlul umiditatii relative a aerului si furnizarea de aer proaspat in spatiile de piscina de inot.

Un sistem cu un stagiu (schimbator de caldura) sau cu doua stagii de recuperare de caldura (schimbator de caldura + pompa de caldura) si un sistem de control conceput special pe baza experientei Dantherm furnizeaza un control energetic eficient si costuri de operare scazute pentru ventilarea spatiului de piscina de inot. Folosirea sistemelor cu recuperare de caldura sunt necesare datorita faptului ca obiectivele tip sali de piscine de inot utilizeaza cantitati considerabile de energie pentru a realiza mentinerea constanta a temperaturii apei si aerului din sala de piscina de inot indiferent de anotimp.

Centralele DanX sunt concepute pentru a face fata mediilor agresive intalnite in spatiile de piscina de inot, dar totodata partea de filtrare si tratare apa trebuie sa functioneze corect pentru a minimiza actiunea distructiva in timp a coroziunii. Tratarea apei are in primul rand un efect asupra sanatatii inotatorilor si apoi asupra sistemului de ventilatie si de aceea trebuie sa existe o monitorizare corecta a procesului de filtrare si tratare a apei. Pentru a mari durata de viata a centralelor DanX schimbatorul de caldura este tratat cu o acoperire de timp epoxy.

Configuratia centralei DanX 5/10 XWPS, utilizata la locatia Aqua Life Swim din Berceni, include urmatoarele componente: pentru introducere aer avem un filtru cu saci clasa M5 pentru aer proaspat, o camera de amestec cu posibilitate ratie aer proaspat intre 0…100% din debitul total de 9200m3/h, schimbator de caldura in contracurent cu registre de reglaj si by-pass pentru controlul recuperarii de caldura, o pompa de caldura nereversibila cu freon R407C, un ventilator de introducere aer Blue EC cu control al debitului inclus, o baterie de incalzire cu apa calda, iar pentru evacuare aer un filtru cu saci clasa M5 pentru aer evacuat, un ventilator de evacuare aer Blue EC cu control al debitului inclus. Panoul de comanda Honeywell MVC80 completeaza sistemul de control si comanda al centralei si asigura functionarea eficienta a sistemului.

Moduri de functionare ale centralei DanX 5/10 XWPS

  1. Perioada de iarna, functionare pe timp de zi, piscina deschisa publicului – aer proaspat in proportie uzuala de 30…40%, bateria de incalzire functionala, 2 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent + pompa de caldura). Se asigura o ventilatie cu

  1. Perioada de vara, functionare pe timp de zi, piscina deschisa publicului – aer proaspat in proportie uzuala de 40…100%, bateria de incalzire oprita, 0 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent cu by-pass deschis in free-cooling + pompa de caldura oprita). Se asigura o ventilatie simpla cu filtrarea aerului.

Perioada de iarna, functionare pe timp de noapte, piscina inchisa publicului – aer proaspat in proportie 0%, bateria de incalzire functionala, 0 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent cu by-pass deschis in recirculare + pompa de caldura oprita). Se asigura o ventilatie simpla in recirculare cu filtrarea si incalzirea aerului in bateria de incalzire.

  1. Perioada de iarna, functionare pe timp de noapte, piscina inchisa publicului – aer proaspat in proportie de 0%, bateria de incalzire functionala, 2 stagii de recuperare de caldura functionale (recuperator de caldura in contracurent cu by-pass deschis in recirculare dar si in recuperare + pompa de caldura functionala). Se asigura o ventilatie simpla in recirculare cu filtrarea si incalzirea aerului in bateria de incalzire si pompa de caldura.