Coronavirus – covid19 nu rezista in bazinul de inot

Conform informatiilor date de cei mai buni virologi din lume, Covid19 nu rezista in medii calde si umede si nu se raspandeste in bazin. Bazinul de inot este unul dintre cele mai sigure medii pentru practicarea unui sport individual.

“Rece și uscat. Condiții propice” spune virologul Thomas Pietschmann.

Thomas Pietschmann este virolog molecular la Centrul de Cercetări Experimentale și Clinice privind Infecţiile, numit Twincore, cu sediul la Hanovra, Germania. El cercetează așa-numitele virusuri ARN, de pildă virusul hepatitei C. Şi SARS-CoV-2 face parte din acest grup.

Covid19 nu rezista in bazinul de inot

Cu cât este mai cald, cu atât condițiile sunt mai dificile pentru multe virusuri. “Coronavirusul este înconjurat de un strat lipidic, cu alte cuvinte, de un strat de grăsime”, explică Pietschmann. Acest strat nu este foarte rezistent la căldură, ceea ce înseamnă că virusul se descompune rapid atunci când temperaturile cresc. “Alte virusuri, cum ar fi norovirusul, sunt mai stabile, deoarece constau în principal din proteine și material genetic”.

Bazinul este unul dintre cele mai sigure locuri pentru practicarea sportului

Pentru alți agenți patogeni, temperatura joacă doar un rol secundar. De pildă, virusul Dengue, se găsește în principal în regiunile tropicale și subtropicale. Însă acest lucru are mai puțin de-a face cu agenții patogeni cărora le priește vremea caldă: “În acest caz, temperatura nu joacă rolul principal în răspândirea agenților patogeni, ci animalul care transmite virusul”, explică doctorul Pietschmann.

Umiditatea aerului din bazin tine la distanta Covid19

Și umiditatea aerului influențează transmiterea virusurilor respiratorii. Odată ce agenții patogeni au fost expulzați din tractul respirator cu un strănut puternic, ei rămân literalmente suspendați în aer. “În zilele de iarnă reci și de obicei uscate, picăturile mici, împreună cu virușii plutesc în aer mai mult decât atunci când umiditatea aerului este ridicată”, subliniază Pietschmann.

În acest fel, agenții patogeni se pot răspândi cu repeziciune. Totuşi, de la primul contact cu agenții patogeni până la primele simptome ale bolii, pot trece câteva săptămâni. Durata acestei perioade de incubație depinde de caracteristicile și biologia virusului.

Concluzii oferite de oamenii de stiinta

Aceste concluzii oferite de oamenii de stiinta din toata lumea, impreuna cu tratamentul de rutina realizat cu clor si alte substante dezinfectante combat raspandirea oricaror virusi si ne facem sa credem ca bazinul de inot este unul dintre cele mai sigure medii in care virusul are cele mai mici sanse de a se raspndi.

You must be logged in to post a comment.