Swim Advisor » Cursuri inot » Blog » Bazinul de inot – inamicul virusilor de orice fel.

Bazinul de inot – inamicul virusilor de orice fel.

Bazinele de inot acoperite reprezinta mediul cel mai sigur impotriva virusilor de orice fel!

Dupa mult timp de sedentarism si stat in casa, cu siguranta simti nevoia de a face sport. Inotul este cel mai indicat sport care te protejeaza 100% de orice virus si poate fi practicat in cele mai sigure conditii fara nici o sansa de a contacta vreun virus sa de a te imbolnavi. Mai mult de atat inotul este recomandat de toti medicii pentru imbunatatirea imunitatii organismului. Nu trebuiesc prea multe studii de specialitate pentru a trage o concluzie simpla: clorul si celelalte substantele din apa distrug orice urma de bacterii, microorganisme si chiar mizeria daca aceasta a ajuns in apa. Iata cum se procedeaza in incinta bazinelor verificate de Ministerul Sanatatii prin Directia de Sanatate Publica:

 • Filtrarea apei in bazin.
  Inotatorii uneori aduc in piscina praf si murdarie, care poate modifica compozitia apei, alterand-o si putand crea fara substantele necesare si filtrare, un mediu proprice de hrana pentru bacterii si alge. Aici intervine in primul rand filtrarea apei ce ajuta la eliminarea celei mai mari parti a prafului si a mizeriilor din piscina, curatand  apa si facand-o clara. Din acest motiv o cerinta principala pentru mentinerea activitatii bazinelor este ca intreg volumul de apa al piscinei sa fie filtrate cel putin trei ori pe zi  maxim 4 ori in cazul piscinelor private si  5 ori pe zi (o zi = 24 ore) in cazul piscinelor publice. In bazinele noastre apa este filtrata in continuu pe durata intregii zile. Acest lucru se poate verifica simplu atingand duzele in peretii bazinului care pompeaza apa non-stop.
 • Tratamentul apei din bazin.
  Atunci cand apa este clara si transparenta, bacteriile si virusii nu se pot raspandi. Dezinfectarea completa a apei prin distrugerea tuturor micro-organismelor se face in continuu prin adaugarea substantelor dezinfectante si filtrarea apei. Atunci cand clorul este adaugat  in apa, nu doar ca distruge orice micro-organism, dar o parte din el combate si murdaria, restul susbstantelor adaugate pentru a combate orice urma de murdarie care va aparea ulterior adusa de inotatori, vant, ploaie va asigura si eficienta dezinfectiei pe toate perioada zilei. Nivelul de clor liber din apa este tinut la 0,5 – 2 gr/mc. Necesitatea de a a dauga clor depinde de temperatura, lumina soarelui, numarul de utilizatori, etc. Din acest motiv  nivelul de clor liber din apa este testat zilnic, atat automat cat si manual impreuna cu temperatura apei de catre angajatii locatiei.

 • Intretinerea bazinului zilnic:
  –    Se verifica nivelul de pH, si daca este nevoie se ajusteaza intre 7,2 – 7,6 pH;
  –    Se verifica nivelul de clor liber si daca este necesar ajustati-l intre valorile de 0,5 – 2 gr / mc de apa;
  –   Se curata piscina manual si automat cu ajutorul aparaturii speciale de nisip, sau alte impuritati
 • Intretinerea bazinului saptamanal:
  –    Se curata filtrele
  –    Se curata automat si manual peretii si podeaua bazinului.
  –    Se curata prefiltru pompelor;
  –    Se verifica cantitatea de clor si a celorlalte substante necesare ce urmeaza a fi administrate.
  –   Se adauga cantitatea necesara de produs antialge.

Virusii reprezinta una dintre cele mai mici amenintari care poate aparea in bazinul de inot. Datorita substantelor care trateaza apa si plaja bazinului acestea nu au cum sa existe nici in aer, nici in apa. Tratamentul apei si a mediului este unul puternic si necesar pentru prevenirea aparitiei algelor: acestea sunt organisme unicelulare, care se dezvolta si se immultesc rapid in apa in special la temperaturi ridicate. Pentru prevenirea antialgelor, se adauga in mod frecvent produsul antialge CTX60.